Når synet er uskarpt ved alle avstander: astigmatism?

Hvis du har uskarpt eller forvrengt syn når du prøver at se noe som er nært deg eller langt unna, kan du ha astigmatism (brytningsfeil). Astigmatism er en naturlig tilstand som oppstår når fremsiden av øyet, hornhinnen, har en uregelmessig form. De fleste hornhinnene er sfæriske, formet som en ball, men en person med astigmatism har en langstrakt hornhinne. Dette fører til uskarpt syn fordi lysstrålene blir forvrengt når de trenger inn øyet, og det blir vanskelig å fokusere.

Med kataraktoperasjon kan du slippe astigmatisme

Med dagens avanserte teknologi er det også mulig å korrigere astigmatisme med kataraktkirurgi. Det betyr at du har sjansen til å ikke bare få fjernet katarakt, men også kjøre bil og spille golf uten å være avhengig af briller.

Under kataraktoperasjonen erstatter kirurgen den tåkete linsen med en ny linse i øyet ditt. Denne linsen kalles en intraokulær linse (IOL). Du kan velge en torisk intraokulær linse, som kan korrigere astigmatisme og redusere eller eliminere behovet for briller eller kontaktlinser under aktivitet der man må se godt på avstand.